Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia argentyńska uległa europejskim wpływom, z dawnej tradycyjnej kuchni Indian nie zostało już właściwie nic. Argentyńczycy jedzą i przyrządzają owoce morza. Spotkamy tu dania i potrawy kuchni włoskiej – gnocchi , spaghetti, lasagne i ravioli, hiszpańskiej - tortille czy francuskie bagietki. Polską nutę kryją w sobie takie specjały jak - chinchulines i tripa gorda (flaki i flaczki) czy morcilla - kaszanka z rodzynkami i orzechami włoskimi zamiast kaszy.
Słynny argentyński sos Guacamole , którego bazę stanowi avokado podaje się z chipsami. Grilowanie Popularną formą jedzenia i spędzania równocześnie czasu jest grill – asado. Spożywają przygotowane na nim ogromne ilości mięsa, którego moczą w specjalnym sosie zwanym chimichurri (marynata czosnkowo - ziołowa). Dania z wołowiny Głownie jest to wołowina w postaci wielu dań :
Kiełbaski Jedzą też kiełbaski (chorizo), kaszanki, nerki wołowe oraz cielęce czy żeberka. Tradycyjne w stylu kuchni argentyńskiej występują często też różnego rodzaju sałatki i pierogi - (empanadas) nadziewane np. wołowina, serem i warzywami. Desery i wina Argentyńczycy i duzi i mali lubują się też w deserach. Koniecznie trzeba spróbować słodkie pierożki (pastelles) o nadzieniu śmietankowo-karmelowym. Słynne są też argentyńskie wina z winorośli europejskich. Tutejsze klimat lepiej im służy niż w Europie, dlatego zaczęto uprawiać je właśnie w Argentynie. Napoje Każdy Argentyńczyk wypija też ogromne ilości napojów słodkich i soków – woda sodowa, woda gazowana z syfonów, świeży sok z pomarańczy - jugo de naranja exprimido, soki z pomelo, (grapefruit) , limona (cytryna) i anana (ananasa). No i oczywiście narodowa yerba mate. Argentyna - miasta
Argentyna - co warto wiedzieć
Kuchnia argentyńska - dodaj komentarz:
|